Pagina 1 van 1

Nieuw reglement per 1 juli 2014

Geplaatst: zo feb 04, 2018 1:22 pm
door Hans van Doorn
Per 1 juli 2014 gaat er een nieuw schaakreglement in werking treden die gelden voor al onze wedstrijden binnen onze landsgrenzen.... Het in bezit hebben tijdens de wedstrijd van een mobiele telefoon ongeacht of die uit of aan staat wordt hierin verboden.... Dit lijkt mij toch allemaal wel heel lastig worden....

Re: Nieuw reglement per 1 juli 2014

Geplaatst: zo feb 04, 2018 1:22 pm
door Gerard van Otten
Zou dit dan betekenen dat je bij een uitwedstrijd je mobiele telefoon in de auto moet laten liggen? Om over treinreizigers nog maar te zwijgen. Schakers hebben kennelijk geen thuisfront. Fouilleren dreigt. Het reglement biedt de mogelijkheid een minder zware sanctie op te leggen. Wat blijft er over van de FIDE zelf als amateurspelers als sanctie besluiten geen competitie meer te WILLEN spelen? Blijven we nog wel de mogelijkheid behouden in ieder geval de 5 tot 10 meter te overbruggen tussen ingang van de speelzaal en tafel van de wedstrijdleider om daar op eigen initiatief de mobiel af te geven, die buiten reeds is uitgeschakeld? Moeten alle goedwillende schakers nu zwichten voor enkele schakers die in het verleden de boel hebben besodemieterd? De hamvraag: doen we de dingen goed of doen we de goede dingen?

Re: Nieuw reglement per 1 juli 2014

Geplaatst: zo feb 04, 2018 1:22 pm
door JanK
Allereerst mag elke toernooiorganisatie afwijken van het FIDE reglement als zij dat aangeven. De KNSB en de onderbonden zullen dat in de reglementen aangeven, net zoals ze dat in het verleden hebben gedaan. FIDE legt in de nieuwe reglementen o.a. meer nadruk op tegengaan van elektronische doping. Wat mijns inziens een goede zaak is. Een beetje telefoon is tegenwoordig al een behoorlijke computer!

Verder snap ik niet zo goed waarom er onderscheid moet zijn tussen professionals en amateurs bij het schaken. In andere sporten is dat volgens mij ook niet het geval. En zeker niet als beide groepen door elkaar spelen, zoals bij schaken gebruikelijk is in bijvoorbeeld open toernooien.

Andere belangrijke wijzigingen, buiten veel tekstuele aanpassingen om het reglement 'duidelijker' te maken:
- arbiter mag (moet?) de partij remise verklaren indien 5 keer dezelfde positie op het bord is verschenen of indien beide spelers 75 zetten hebben gedaan zonder pion zet of slagzet. Natuurlijk als beide spelers nog niet eerder hebben geclaimd.
- Het gedrag van de speler is wat meer gedefinieerd (inclusief een verbod op elektronische apparatuur).
- Het fameuze artikel 10.2 is verplaatst naar een bijlage (quickplay finish) en aangepast. De speler mag nu vragen om een fischer tijdsinstelling
- Rapid en Blitz regels zijn aangepast!

Op 14 juni a.s. heeft de KNSB een bijscholing voor arbiters in Utrecht. Op een aantal andere data elders in het land. Ik ga in ieder geval naar die in Utrecht.