Pagina 1 van 1

Tjechisch gerecht eigenlijk Pools!

Geplaatst: vr nov 14, 2014 9:49 am
door SGABeest
Ik ben de laatste week vaak gemaild met de vraag of het gerecht dat Ed in Ons Podium vermelde het in Tjechië en Slowakije zo gewaardeerde IGLO vissticks betreft.
Niets is minder waar!
Bij "kuřecí soté na červeném zázvoru s divokou rýží" kun je Tomassi in de keuken tegen Svetlana echt niet horen zeggen: "Svet, wat heb je dat toch weer heerlijk ontdooid!"
Het betreft een van oorsprong Pools Kozakken gerecht van drie dagen bestorven kip, gegaard in rode gember en geserveerd met wilde rijst.
In Tjechië wordt de wilde rijst bovendien vaak geserveerd met een met Sushi azijn aangemaakte curry.
Ed zal gesmuld hebben!

Re: Tjechisch gerecht eigenlijk Pools!

Geplaatst: vr nov 14, 2014 11:24 am
door Jeroen Schuil
Hoewel de Poolse keuken mij niet meteen aanspreekt, moet ik eerlijk zeggen dat ik slechts één en dan ook meteen goeie ervaring heb:

Een paar jaar geleden won ik de B-groep van het Haarlemse NOVA weekend toernooi. Die prestatie leverde ik vooral door een paar goeie koppen Krupnik soup bij een goede Haarlemse schaakvriend, die al heel lang getrouwd is met een schone Poolse.

Bladerend door de mogelijke gerechten raak ik vooral geïnteresseerd in de zeberka miodzie, de fasolka po brtonsku en bigos. Wie het nazoekt zal overigens zien dat ik geen fijnproever ben :)