Amersfoort 1 in slotfase langs Kennemer Combinatie 2

Amersfoort 1 in slotfase langs Kennemer Combinatie 2
Algemeen Joeri Piet

De laatste plek in poule 2B... Na winst in de 1e ronde op Purmerend met 2 IM's en 1 FM was dit niet wat we hadden gedacht. De 1e ronde zat het mee, maar daarna zat het ook behoorlijk tegen met vier 4,5-3,5 nederlagen op rij. Ook vandaag leek het tegen te gaan vallen.

Om 13.45 kwam mijn tegenstander eindelijk opdagen. Om 14.00 stond ik al een beslissende pion achter, ik probeerde het nog wel, maar mijn tegenstander pakte het rustig en ook actief aan. Ardin trok op bord 1 iets te voortvarend ten strijde en kreeg het deksel op de neus. Supersub Remy kreeg in een voorbereide variant helaas een gelijkige stelling, maar maakte er mooi remise van. Arjan had een taaie partij, waarbij zowel zwart als wit uiteindelijk niet echt door konden gaan zonder te grote risico's te nemen.

Peters tegenstander op bord 5 speelde een paar onnauwkeurigheden waar Peter mooi gebruik van kon maken en toen was de stand dus 3-2 voor de Haarlemmers. Bord 2,3 en 4 waren nog bezig. Tea zat in een lastig eindspel met een pion minder die ze sowieso niet kon winnen, maar zeer nauwkeurig zou moeten keepen om remise te houden. Henrik had een gelijkig eindspel van toren, paard en twee pionnen tegen toren, loper en twee pionnen. Tim had een gelijkig toreneindspel met vier pionnen tegen vier pionnen, waarbij Tims toren ietsjes actiever stond en hij makkelijker een vrijpion kon creëren, maar veel was het niet.

Zou dat dan weer een 4,5-3,5 verlies worden?

Langzaamaan geschiedde echter het wonder van de IJsbaanhal! (Als we maar voor 18.00 klaar zijn dacht ik nog, anders worden we er weer uit geschopt door de plaatselijke beheerder...). Henrik weigerde een remisebod en ging vol in de Carlsen vs Nepo modus. Tim had tijdens de partij de druk er behoorlijk opstaan bij zijn tegenstander en net toen die een gelijkige stelling had bereikt ging Tim het nog een keer proberen.

Henrik speelde met mooie eindspelstudieachtige manoeuvres de loper van de tegenstander compleet vast en wist die uiteindelijk te winnen en daarbij de partij. Tims gecreëerde vrijpion was in het toreneindspel niet meer tegen te houden, alleen ten koste van een toren. De drie overgebleven witte pionnen waren daarna geen partij meer voor Tims toren.

4-3! Alleen Tea was nog bezig en het was onderhand duidelijk dat zij de veilige haven had bereikt van een toreneindspel waarbij ze de pion achterstand kon wegwerken met uiteindelijk remise als resultaat!

Eindelijk weer eens aan de goede kant van 4,5-3,5!

Joeri Piet

Joeri Piet

Joeri Piet is teamleider van SGA 1 (KNSB-competitie).

Steun onze club

SponsorKliks, gratis SGA sponsoren!

Koop via onze banner bij bijv. Bol.com, Coolblue of Zalando en bezorg onze clubkas een extraatje.