Amersfoort 1 wint met overmacht SGS Snelschaken voor clubteams

Amersfoort 1 wint met overmacht SGS Snelschaken voor clubteams
Algemeen Gerard van Otten

Afgelopen zaterdag 19 november werd er als vanouds volop strijd geleverd op de 64 velden. Plaats van handeling het sfeervolle Denksportcentrum van En Passant in Bunschoten. Voor de editie 2022 van het Teamsnelschaken had SGA twee viertallen afgevaardigd. Heel fijn om na ruim 2 jaar met corona-beperkingen weer een normaal schaaktoernooi met zoveel enthousiaste schakers te kunnen spelen!

In de A-groep had organisator Jasper Reichardt vanwege het beperkte aantal teams dat zich had ingeschreven (6) een bijzondere toernooiformule bedacht: elke speler van een viertal speelt per ronde tegen elke speler van de opponent. Zo werden in totaal 20 blitzpartijen met het simpele doch meedogenloze speeltempo van 5 minuten p.p.p.p. zónder increment afgewerkt. Een ware uitputtingsslag maar onze kanonnen voelden zich duidelijk thuis op een dergelijk strijdtoneel. 

In de eerste ronde werd Hoogland 1 als voorgerecht opgediend en smakelijk met 15-1 verorberd. Vervolgens gingen er een paar eieren naar de pluimveeboeren van BDSV maar boekten de keistedelingen toch een ruime 13,5-2,5 overwinning. Woerden 2 was het volgende slachtoffer van onze vliegensvlugge snelschaakmachine. Met 15-1 werden zij terzijde geschoven. Warmgedraaid kwam ook Woerden 1 er niet aan te pas hoewel zij nog verdienstelijk 4 punten wisten af te snoepen en met 12-4 een eervolle nederlaag leden. Vooraf was gedacht dat Amersfoort 1 - En Passant 1 wel eens de beslissing zou kunnen brengen omdat dat team tot dan toe ook een indrukwekkend aantal bordpunten bij elkaar had weten te schaken. Met 55,5 om 48,5 had Amersfoort een comfortabele maar nog niet beslissende voorsprong in bordpunten opgebouwd en zou de laatste ronde de beslissing brengen. Het werd een anti-climax. Hoewel Eppie toch kanonnen als Dick de Graaf en Jan-Willem van de Griendt in de gelederen had en ook Laurents van Twillert en Robin Reichardt tot geduchte snelschakers zijn uitgegroeid was al na de eerste shift duidelijk dat de schaakklok naar het Denksportcentrum in Amersfoort zou gaan. De druk was eraf en Amersfoort liep nog uit naar 14-2 om tot een duizelingwekkende score van 69,5 uit 80 te komen. 

Tea Lanchava behaalde de perfecte score van 20 uit 20 en voor deze uitmuntende prestatie ontving zij nog een extra prijs. Ook Tim Grutter kon tevreden zijn met 18,5 uit 20 terwijl Ardin Bosboom met 16,5 uit 20 daar nauwelijks voor onder deed. Zijn rol als teamleider heeft hij vlekkeloos ingevuld. Schrijver dezes scoorde een bescheiden 14,5 uit 20 en nam sportief de aangename taak op zich van het schrijven van dit verslag.

In de B-groep beet Amersfoort 2 ook uitstekend van zich af en werd op een haar na ook de titel behaald! Marcel Flohr, Peter Sonder, Dennis Flohr en Chris Roelandt hakten er lustig op los in een 10 minutentempo met 11 partijen in een poule van 12 en werden knap tweede. Persoonlijke scores zijn mij onbekend maar komen wellicht in een later stadium online op de site van SGS of als naschrift van de oplettende spelers zelf.

NB: wij verwachten dat de KNSB-wedstrijden van zaterdag reeds om 14:00 uur afgelopen zullen zijn...

Gerard van Otten

Gerard van Otten

Steun onze club

SponsorKliks, gratis SGA sponsoren!

Koop via onze banner bij bijv. Bol.com, Coolblue of Zalando en bezorg onze clubkas een extraatje.