Een klassiek avondje met Matthew Sadler

Een klassiek avondje met Matthew Sadler
Algemeen Peter Reedijk

Op de clubavond van vrijdag 27 oktober kregen we bezoek van grootmeester Matthew Sadler. Hij heeft jarenlang in Amersfoort gewoond en is nog steeds lid van onze vereniging. Nu was hij even over uit Engeland en kwam bij ons een lezing geven naar aanleiding van zijn meest recente boek Re-Engineering the Chess Classics. Ook kregen de leden van SGA de gelegenheid een gesigneerd exemplaar van het boek te kopen.

Het thema van de avond was de schaakwereld en de topspelers van eind 19e en begin 20e eeuw. Matthew liet met zijn welbekende humor diverse verhalen, anekdotes en weetjes uit die tijd de revue passeren. Zo wist hij bijvoorbeeld te vertellen dat de Duitse schaker Von Bardeleben, het meest bekend wegens een verliespartij tegen Steinitz die zelfs een eigen Wikipediapagina heeft, een hele sterke speler was en bovendien acht keer getrouwd geweest.

Uiteraard kwamen diverse fraaie combinaties en indrukwekkende partijen uit die tijd langs, van niet altijd even bekende spelers als bijvoorbeeld Richard "the Fifth" Teichmann (die in 1921 met zwart de latere wereldkampioen Aljechin zoekspeelde in de Spaanse ruilvariant). Ook de schitterende partij Janowsky-Marshall uit 1912 werd door Matthew behandeld.

Na een gezellige en leerzame avond kon iedereen tevreden naar huis. Onze grootmeester schoof nog aan voor een "paar" potjes bullet (2 minuten bedenktijd per partij) tegen clubkampioen Tim Grutter.

Dank aan Matthew voor de invulling van deze bijzondere clubavond!

Peter Reedijk

Peter Reedijk

Peter Reedijk is secretaris van Schaakgenootschap Amersfoort.

Steun onze club

SponsorKliks, gratis SGA sponsoren!

Koop via onze banner bij bijv. Bol.com, Coolblue of Zalando en bezorg onze clubkas een extraatje.