PSV Dodo Barneveld - SGA 1. Een 4,5-3,5 nachtmerrie

PSV Dodo Barneveld - SGA 1. Een 4,5-3,5 nachtmerrie
Algemeen Joeri Piet

Zaterdag 17 september stond een mooie wedstrijd op de agenda.

Promovendus uit de 4e klasse PSV Dodo Barneveld (PDB) tegen degradant uit de 2e klasse SGA 1.

Oud-SGA-er Robin van Ee en SGA1-supersub van vorig jaar Remy Sennema spelen voor PDB. Heel leuk natuurlijk, maar we komen er voor de punten!

Dat leek goed te lukken. Arjan en ik wonnen relatief soepel. Onze debutant Arie slaagde voor de toelatingstest door aan de captain te vragen of hij remise kon aannemen in een dode stelling wat gezien de bordstanden prima was.

Guus had een mooie stelling met een pionnetje meer. Hij moest alleen nog een toren en loper vrijspelen. Bram had een redelijk gelijke stelling. Peter had een wat rommelig draakje, maar geen zorgen. Ardin had wat ruimtenadeel, maar dat leek nog wel binnen de veilige marge te zijn. Gerard had een Spaanse partij en zijn tegenstander had nog zo'n 45 minuten tegen een uur en 20 minuten voor Gerard.

0,5-2,5 Wat kan er verkeerd gaan?

Bram maakte remise. Het vrijspelen van loper en toren bij Guus kostte tijd op het bord en op de klok. Op het bord had de tegenstander flink druk op de stelling van Guus weten te ontwikkelen en op de klok zat Guus op nog een minuut. Ook dit werd verstandelijk remise.

1,5-3,5. Dat laatste cijfer zijn we vorig seizoen iets te vaak tegengekomen zonder dat er nog iets bijkwam.

Een in Nederland zeldzaam fenomeen vond 's middags plaats in Putten.

Het ging regenen.

Het kantelde.

Het ging bergafwaarts.

0 uit 3 waren de weersvoorspellingen.

Het 4,5-3,5 verliesspook van vorig jaar was terug.

Peters tegenstander ging iedere mogelijke remise uit de weg en streed voor wat hij waard was gezien de stand. Er ontstond een spannend toreneindspel dat alle kanten kon opgaan. Gerard verloor wat belangrijke pionnen en kreeg daarvoor net te weinig tegenspel op de koning van zijn tegenstander. Ardin en Robin hadden een redelijk gelijkige stelling met het grote verschil dat Ardins paard verstikt werd door alle pionnen en Robin een vrolijk hinnikend Puttens Paardje had met genoeg springmogelijkheden.

Even terzijde. Ik heb alle kippen en stikstofcombinatiegrappen maar achterwege gelaten, die zijn ofwel te flauw of te polariserend. Vergeef me het Puttense Paardje.

En daar ging het...

Peter kreeg het eindspel dame tegen toren. Iets wat ikzelf tegen de computer nooit uitgespeeld krijg. De PDB-er speelde het mooi uit. Een mooie strijdlustoverwinning voor de PDB-er. Dat moet dan ook weer gezegd worden.

Robin speelde het eindspel rustig en gecontroleerd uit. Ardin probeerde wat hij kon, maar het mocht niet baten.

3,5,-3,5

Bij Gerards partij waren beide spelers in tijdnood gekomen. Bij Gerard hoef je je dan geen zorgen te maken, maar de stelling was objectief wel verloren. Gerard moest een stuk geven voor twee pionnen en dat was niet genoeg om remise te houden.

Om de druk voor de spelers te verhogen had iedereen zich in volle stilte rondom het bord verzameld. Gerards laatste zet speelde hij met nog 1 seconde op de klok.

Het geluk was uiteindelijk aan onze kant toen Gerards tegenstander niet zag wat de omstanders (uiteraard die natuurlijk wel...) wel zagen en hij bood remise aan wat direct werd aangenomen.

4-4!

Een resultaat dat niet was waar we voor gekomen waren, maar waar we uiteindelijk heel blij mee mochten zijn.

Joeri Piet

Joeri Piet

Joeri Piet is teamleider van SGA 1 (KNSB-competitie).

Steun onze club

SponsorKliks, gratis SGA sponsoren!

Koop via onze banner bij bijv. Bol.com, Coolblue of Zalando en bezorg onze clubkas een extraatje.