SGA 1 Kampioen!

SGA 1 Kampioen!
Algemeen Joeri Piet

1 april. Drie invallers nodig, helaas geen flauwe grap. Het was niet makkelijk ze te vinden. Het tweede wilde ook graag kampioen worden. We waren aanvankelijk bijna compleet, maar toch haakten in de laatste week nog twee invallers af. Was het de datum? Of toch de zware druk om voor het 1e te spelen. Met veel kunst en vliegwerk en veel dank aan Wiebe "I am allergic to inaction and cheese" de Witte en Luc Kepers is het toch gelukt om compleet af te reizen naar Nijmegen.

De invallers die de druk aankonden waren de Adult Improvers Tom Bekius en Wiebe de Witte en jeuglid Peter Nitrauw. Fanatieke senioren zijn natuurlijk altijd welkom, maar een doorgestroomd jeugdtalent is toch wel heel fijn om op te mogen stellen!

De fles Cava en acht glazen achterin de auto klingelden ongeduldig bij het nemen van de laatste rotondes naar de Byzantijn. Om 12.00 konden we van start. Twee Sicilianen, twee Caro-Kanen, een Italiaan, een Nimzo-Indiaan en een, nee het lukt gewoon niet met die aan, Modern. Arjan won al snel een stuk en ik heb niet eens meer gekeken welke opening het was! Toch was Peter Reedijk nog sneller klaar. Zijn tegenstander had een rekenfoutje gemaakt en kon snel opgeven. Arjan volgde snel. 0-2 voor! Zo voorspoedig zijn we nog nooit uit de startblokken gekomen. Een rondje langs de borden en een forse overwinning leek in het verschiet. Ik zelf had voor het eerst in 20 jaar de Morra-pion maar weer eens gepakt op c3. Op een gegeven moment won ik een toren en twee stukken voor een dame. Ik speelde het daarna niet heel handig en de onderstaande stelling kwam op het bord. Ik besloot hier om de sprong in het diepe te nemen met ...Lf5. Niet de beste zet volgens Stockfish, maar wel met de juiste intentie om je materiaal te activeren. Het werd nog even spannend, maar ik mocht uiteindelijk de 0-3 noteren

Een rondje langs de velden. Arie stond geweldig, Henrik stond duidelijk beter, Wiebe had twee pionnen meer en zijn tegenstander had daar geen compensatie voor, Tom stond wat minder en Peter stond iets beter.

Tijd om de bubbels te halen uit de auto! Meenemen in de speelzaal bij aanvang van de wedstrijd vond ik wel erg voorbarig. Bij terugkeer met fles en glazen had de God van het te vroeg juichen zijn werk gedaan... Arie stond verloren, Wiebe kreeg een aanval over de g en h-lijnen over zich heen en Tom stond ook verloren met een stuk voor een pion minder. Gelukkig stond Henrik duidelijk beter en ook Peter had duidelijk voordeel.

Peter had uiteindelijk een mooi debuut in het 1e met een plusremise nadat een toreneindspel op het bord kwam waar hij een pionnetje meer had. Tom en Arie verloren. 2,5-3,5 voor ons.

We hadden nog slechts een halfje nodig. Henrik maakte haast want hij wilde graag het matchwinnende punt binnenhalen. Met een aantal subtiel-directe zetten haalde hij het punt snel binnen in een gelijk lopereindspel met een pion meer.

BOOYA! KAMPIOEN!

WIebes tegenstander stond nog steeds beter maar had onderhand wat minder tijd. Wiebe ging in de Churchill mode en bood een tactisch geplaatst remisebod zonder sigaar aangezien er voor UVS niets meer voor het team te halen was. Zijn tegenstander nam het aan.

We konden verdiend aan de bubbels en sloten daarna nog gezellig af in Arjans stamrestaurant Bella Venezia!

Alhoewel we nog een ronde te gaan hebben, toch alvast een terugblik op het geslaagde seizoen. Na een 4-4 tegen het door sommigen onterecht onderschatte PSV/DODO Barneveld begonnen we goed los te komen. Arie van der Burch is Rookie of the Year in ons team. Hij is niet alleen een erg sterke teamgenoot in het eerste, maar ook een hele gezellige! Henrik had een prima jaar, niet bijzonder, maar gewoon prima. Tea had een prima seizoen met mooi vechtschaak in vrijwel iedere partij. Ardin had ook een lekker creatief jaar met prima resultaten. Gerard loop ik altijd te plagen met zijn remises, maar ik denk dat als Gerard zijn remisepartijen nog zo'n 15 a 20 zetten langer zou doorspelen 70 % van zijn remises een 1 zullen worden, 20 % zal remise blijven en misschien 10 % een 0 zal worden. Gewoon nog even doorspelen Gerard :D

Peter Reedijk heeft met 6 uit 8 een topseizoen gehad met nu al vijf enen op rij! Arjan is met 5,5 uit 6 de speler met het hoogste winstpercentage. Arjans creativiteit gutst altijd over het bord heen en gezien de score hebben zijn tegenstanders het er erg moeilijk mee.

Ikzelf ben niet zo van de remises, maar het remisebod die ik kreeg aangeboden in verloren stelling was een zeer welkom kadootje! Verder heb ik na mijn jeugdhelden Bruce Lee, Arnold Schwarzenegger en Clint Eastwood er weer een nieuwe held bij. Iemand waarvan je zegt, ja zo wil ik later ook worden! Mijn enige nul van dit seizoen was tegen de zo'n 25 jaar mijn senior, de Pion/Moker Wim Molenkamp (Hollywood artiestennaam Willy Millcamp) . Millcamp beukte mij eerst aan alle kanten van het bord er af. Ternauwernood bleef ik overeind. Op het eind meende ik met een subtiliteitje in het ontstane eindspel toch winstkansen te hebben, maar na het grove offerwerk werd ik er ook nog eens uitgesubtiliteerd door deze oude baas! Ik ben geen fan van verliezen, maar de partij gaf voor mij vooral aan hoeveel plezier er uit het schaakspelletje te halen valt (ondanks alle ontwikkelingen op computergebied en doemvoorspellingen over het al dan niet opgelost zijn van het schaakspel) en dat je op latere leeftijd ook nog lekker ondernemend schaak kunt (blijven) spelen!

Je moet het spelletje alleen niet al te serieus nemen ;-)

Joeri Piet

Joeri Piet

Joeri Piet is teamleider van SGA 1 (KNSB-competitie).

Steun onze club

SponsorKliks, gratis SGA sponsoren!

Koop via onze banner bij bijv. Bol.com, Coolblue of Zalando en bezorg onze clubkas een extraatje.