SGA 2 wint met 3 invallers van ervaren Paul Keres 4

SGA 2 wint met 3 invallers van ervaren Paul Keres 4
Algemeen Jeroen Schuil

SGA 2 – Paul Keres 4. Voor ons de eerste ronde en meteen zonder teamcaptain Audry en de inzet van Ron en Marcel Flohr. Met drie invallers (waarvoor dank!) gingen we de strijd aan. Ik werd de volgende ochtend wakker en constateerde:

Dat was lekker slapen na een mooie wedstrijd gisteren. Kon bijna niet beter. Jammer dat juist onze oudgedienden gisteren tegen een nul aan liepen. Maar ik heb genoten van ons als team. 

1. Jeroen kreeg voor de zoveelste keer een tamme Jaenisch variant van het Spaans op het bord. Hoewel wit een paar keer een zeer goede tot mogelijk winnende voortzetting mistte, leverde een goed getimed remise aanbod een nuttig halfje op. 

2. Bram moest een positioneel kwaliteitsoffer verwerken en kwam een eind richting een punt maar zijn tegenstander hield alle gaatjes dicht, zodat ook hier de vrede werd getekend. 

3. Wim kwam goed uit de opening, zo leek het. In de afwikkeling naar het eindspel bleek zijn ontwikkelingsachterstand echter een pion en daarmee de partij te kosten. 

4. Henk speelde vol energie en had al vanuit de opening een voordeeltje. Op het oog trok hij langzaam maar zeker de vis op het droge. Toch was het uiteindelijk een blunder die de partij in zijn voordeel besliste in een stelling waar de tegenstander, ondanks een pion minder, nog veel weerstand had kunnen bieden.

5. Alexander viel in en speelde zijn solide Hollands. Waar het mis ging weet ik niet, maar een zwakke zwarte pion op e4 werd veroverd en onze man heeft geen kans meer gehad. 

6. Hanjo moest opboksen tegen een zeer ervaren tegenstander. In een volle stelling was het voor mij moeilijk in te schatten wie er beter stond. Maar Hanjo wist een mooi punt bij te schrijven. Een knap punt!

7. Peter, ook invaller. De Svesjnikov bracht Peter vanuit de opening een prettige stelling. Toen er naar een eindspel werd afgewikkeld, leek het ineens fout te gaan. Maar Peter ging er voor zitten en zorgde alsnog voor een zeer welkom vol punt.

8. Arnoud is sinds kort lid van de club en maakt op de vrijdag een goeie indruk. Dus de uitnodiging om in te vallen in het tweede team kwam niet als een verrassing wat mij betreft. Hij maakte deze uitverkiezing meer dan waar door in een manoeuvreer partij het loper paar goed werk te laten doen. Arnoud's punt zorgde uiteindelijk voor het doorslaan van de balans in Amersfoort's voordeel. 

Deze overwinning op een tegenstander met in totaal misschien wel 150 jaar KNSB ervaring is een veelbelovend begin van het seizoen.

Nadat alle 4 teams klaar waren met de wedstrijden werd er gezellig afgesloten bij de lokale Chinees:

Jeroen Schuil

Jeroen Schuil

Oud-voorzitter van SGA en actief lid van onze schaakclub. Erelid sinds 3 februari 2023.

Steun onze club

SponsorKliks, gratis SGA sponsoren!

Koop via onze banner bij bijv. Bol.com, Coolblue of Zalando en bezorg onze clubkas een extraatje.