SGA1 verslaat grootste concurrent Bennekom

SGA1 verslaat grootste concurrent Bennekom
Algemeen Joeri Piet

Bennekom. Al jaren spelend in de derde klasse tezamen met ASV 3. We stonden vooraf een puntje voor. Op de bovenste borden zijn we redelijk gelijkwaardig. Verder naar onderen hebben we bij Amersfoort net iets meer stootkracht.

De spelers bij Bennekom hebben al jaren hun vaste kleurtjes. Hofstra, Riksen en De Beule hebben vrijwel altijd wit. Markering, Bakker en Hooft altijd zwart. Man-in-Vorm Bruil netjes om en om. Het is natuurlijk geen garantie dat ze ook zo zitten, maar de kans was groot. Helaas voor Bennekom ontbrak de sterke John Riksen. Er was nog een verrassing in de opstelling. De twee sterkste Bennekomers Bruil en Hofstra zaten op 3 en 4 en op bord 1 Bakker met zwart en jawel op bord 2 Markering met wit. We lezen later hoe deze keuze van captain de Beule uitpakt!

Als docent mopper ik vaak op handschriften, maar mijn 's ochtends haastig gekrabbelde opstelling was door de wedstrijdleider lastig te ontcijferen. Op bord 1 werd Laanhaven-Bakker aangekondigd en op bord 2 Markering-Van Buren.

De strijd ging los! Ik kon op bord 8 snel een pionnetje winnen op zet 12. Wit had nog wel wat druk op de koningsvleugel, dus dat was nog niet gedaan. Peter kreeg op bord 7 een Schliemann en als ik bij Peter actieve stukken rondom een niet gerokeerde koning zie staan dan reken ik het puntje al half binnen. Er stond naast de koning ook nog een zwarte dame in de verdrukking, dus ik rekende het voor 75% binnen.

Arjan had op bord zes een godsgruwelijk lelijke stelling met zwart. Henrik wist mij te vertellen dat de stelling de avond daarvoor nog erger was! Ik kan dat soort stellingen niet beoordelen, maar ik had natuurlijk alle vertrouwen in onze topscorer! Gerard kreeg een Siciliaan, maar koos uiteraard toch voor de remise-achtige Moscow variant ;-)

Op bord 4 Hofstra tegen Bosboom. Auch, dat zag er niet goed uit. Hofstra had twee pionnetjes meer met druk en Ardin had wat rommelkansen zo leek het. In ieder geval erg lastig.

Op bord 3 Porte tegen Bruil. Een geweigerd damegambiet dat nog redelijk in balans was. Op bord 2 Markering tegen van Buren. Chaos, overal pionnen heengeschoven, koningen niet gerokeerd en naar f7 en f2! Geen idee wat daar allemaal gebeurde en hoe het stond. Op bord 1 was Laanhaven-Bakker ook niet duidelijk.

Halverwege kon het nog alle kanten op. Het eerste punt dat binnenkwam was van Peter. De zwarte stelling was niet te houden. Arjan kon op 6 nog iets initiatief krijgen in een toreneindspel, maar dit werd remise. In mijn partij kwamen mijn stukken na de pionwinst langzamerhand naar buiten. Een misrekening van mijn tegenstander en de partij was nog sneller klaar. Gerard had een overweldigende stelling met een pion meer. Een tweede pion kwam binnen en zijn tegenstander geloofde het wel. Gerards Remiseban is gebroken en de stand 0,5-3,5!

Henriks partij begon langzaam te kantelen richting zwart en opeens was het daar gedaan voor Henrik. Ardin had met vernuftig spel de stelling weer redelijk gelijk getrokken en haalde het 4e bordpunt voor ons binnen! Een matchpunt dus binnen.

De eerste verrassingsborden waren nog bezig. Markering liet duidelijk zien dat hij wat vaker met wit moet spelen want de stelling van onze Arie was toch wel erg lastig. Vier geïsoleerde pionnen, waarvan twee vastgegelegd op de kleur van de eigen loper. De twee zwaktes waren aanwezig. Bakker speelde ondertussen de partij van zijn leven tegen Tea. Wordt het dan nog 4-4?

Met taai, actief en nauwkeurig verdedigen wist Tea het winnende halfje binnen te halen! Arie had uiteindelijk een zeer lastig eindspel dat op de tablebases laveerde tussen remise en verlies, maar voor de verdedigende partij was dit toch wel erg lastig.

Eindstand na een spannende middag 3,5-4,5!

We zijn nu drie punten los van onze directe concurrent Bennekom. De buit is zeker nog niet binnen -JINX-JINX-. We gaan nog drie rondes strijden!

Joeri Piet

Joeri Piet

Joeri Piet is teamleider van SGA 1 (KNSB-competitie).

Steun onze club

SponsorKliks, gratis SGA sponsoren!

Koop via onze banner bij bijv. Bol.com, Coolblue of Zalando en bezorg onze clubkas een extraatje.